U doba dok u Istri nije bilo trenera i klubova, stariji se tenisači (ne baš stari, samo stariji!) vjerojatno sjećaju odlazaka u Trst u doba bivše države. Dok su neki odlazili po traperice ili pak Nutelu neki su odlazili po antenska pojačala i po poznatu reviju Il Tennis Italiano koji je obilovao kvalitetnim slikama tenisača, naravno na kvalitetnom papiru u boji. Slike su se potom izrezivale i slagale u šalabahtere koji su služili za učenje tehnike teniske igre.
Mogli su se na taj način naučiti najvažniji elementi teniske igre:

  1. pravilna držanja reketa pri pojedinim udarcima
  2. udaljenost kontakta s loptom od tijela
  3. položaji nogu pri udarcu, te iz koje se noge izvlači pojedini udarac

i još mnoge druge, za nadogradnju igre važne stvari.

Danas je to puno lakše i dostupnije zahvaljujući tehnologiji a posebno teniskim djelatnicima iz Umaga koji nam već četvrt vijeka dovoze vrhunske igrače na kućni prag.
Tako više ne moramo daleko putovati da bi vidjeli - a što je još važnije osjetili - najkvalitetniji tenis koji se danas igra u svijetu.

Kratka napomena: većina kamera na tržištu uglavnom se takmiči da ponudi što bolju kvalitetu optike i rezolucije što nam nije od velike pomoći. Potrebana nam je kamera sa "High speed" modusom koji će prikazati detalj dovoljno usporenim da bi se vidjeli gore-navedeni detalji igre a i da bi anulirali trešnju ruku. Previsoka frekvencija od npr. 300 Hz i više (uobičajene video kamere snimaju sa 25-30 slika u sekundi) učinit će pregledavanje snimki dosadnim jer to tada sve predugo traje.
Ova su videa snimana sa 120 slika u sekundi kamerom Casio EX-ZR700.

playlist

Valamar ex Laguna Novigrad

 

Laguna Poreč Maistra Rovinj-Vrsar

 

Arenaturist Istraturist

 

Maslinica-Rabac Službeni portal istarske turističke zajednice