ORGANIZACIJA TENISKOG KLUBA

ORGANIZACIJA TENISKOG KLUBA

PREPORUKA TENISKOG SAVEZA ISTARSKE ŽUPANIJE


A1- iznad svega CILJEVI I DJELATNOST KLUBA

Ovo smatramo najvažnijim i mnogi se opeku na ovom djelu jer nisu definirali kakav oni to žele biti klub i vremenom dolazi do narušavanja atmosfere u klubu.
Praksa je pokazala da se Statutom mora definirati dali je klub rekreativnog tipa ili takmičarskog tipa. Smatramo da trebaju postojati i jedni i drugi klubovi i da to treba biti javno obznanjeno da bi se naročito roditelji, a i ostali članovi znali postaviti prema danome.
Klubovi koji su rekreativnog tipa trebaju nadarenu djecu ako se pojave i svojom kvalitetom odskaču usmjeravati u takmičarske klubove. Što bi značilo da su takva djeca i itekako poželjna u svakome klubu samo moraju biti roditelji svjesni da će doći dan kada će morati mijenjati sredinu.
Rekreativni klubovi trebaju - moraju imati takmičarske ekipe na županijskom nivou jer one razvijaju klub i teniski sport. Tim ekipama nije cilj da moraju bit prvi u ligi već da pokažu svoje umijeće mjereći ga sa drugim klubovima, druženje, poznanstva.
Također i organizacija turnira niskoga ranga ima za cilj prikaz pojedinačnog umijeća teniske igre bez ambicije da se bude prvi. Zato se treba - mora organizirati i koji turnir.
Takmičarski klubovi kojima je želja dokazivati se i ostvarivati uspješne rezultate trebaju se registrirati pri HTS i registrirati svoje igrače koji će se takmičiti na jednom višem nivou.

1. UPRAVNI ODBOR
Tri do pet članova (predsjednik – dopredsjednik - članovi)
Pravi plan i program rada i financijski plan
Sastaje se bar 1 u tri mjeseca radi kontrole urađenog i eventualnih korekcija .
UO mora voditi računa da obim poslova raspodjeli na što više članova kluba i da nikako ne dozvoli da sve padne na leđa jednog čovjeka a to je obično trener kluba, ovaj način rada niti razvija klub niti teniski sport, već zadovoljava potrebe trenera.
U slučaju da je sam trener inicijator osnivanja kluba, što je i najčešće u praksi onda on mora imati i viziju razvoja kluba, jer vremenski se klub također raspada.
2. TAJNIK
Bolje je da nije član UO
Izvršava i provodi u djelo odluke UO
Potpisuje dokumente i financijske dokumente ali uz priložene Odluke UO
3. BLAGAJNIK
Zadužen za sve uplate i isplate manjeg obima koje se vode preko blagajničke knjige
Ako nemate boljeg rješenja taj posao može voditi i tajnik kluba
4. KNJIGOVOĐA
Izabire ga UO kluba, ako nije moguće preko lokalne zajednice dobiti gratis knjigovođu onda se mora naći privatnik.
5. ČLANOVI
Broj članova će ovisiti sa koliko igrališta raspolažete
Visina članarine će ovisiti kakav je interes i od broja igrališta.
6. TRENERI
Barem jedan trener koji bi vodio tenisku školu
Teniska škola je jako bitna za jedan klub – to vam je kao da sadite mladice tamo gdje šume nema –tj. ako želite razvijati teniski šport morate imati podmladak.
7. IGRALIŠTA
Cijena igrališta : -član - član
-član – nečlan
-nečlan - nečlan
-članovi teniske škole – gratis sa bilo kime
8. ČOVJEK KOJI ODRŽAVA I NAPLAĆUJE KORIŠTENJE TENISKIH IGRALIŠTA
Ako ne možete nikako drugačije onda netko od članova mora obavljati ovaj posao
Preporučamo čovjeka koji ne igra aktivno tenis.
9. LIGE
Minimum bi bio imati po jednu dječju ekipu do 11 godina, dječju ekipu do 15 godina, seniorsku ekipu i veteransku ekipu. Jači klubovi mogu imati i više ekipa u jednoj kategoriji.
Ovaj dio smatramo jako bitnim za razvoj tenisa i u mjestu boravka i u županiji, jer povlači za sobom mnoge pozitivne efekte.
10. TENISKA ŠKOLA
Svaki klub i onaj rekreativnog tipa i onaj takmičarskog tipa treba – mora imati tenisku školu, smatramo da ako nema teniske škole da onda nije klub već teniska zajednica.
O važnosti teniske škole i njenim pozitivnim utjecajima suvišno je i govoriti...
11. TURNIRI
Svaki klub treba - mora organizirati bar po jedan turnir iz svake kategorije ako zbog nikoga drugoga onda zbog svojih članova.
12. OSTALO
Svaki klub je specifičan na svoj način i prema tome treba uskladiti svoj rad u trenutnoj situaciji i onoga što bi bilo idealno - dobro .

AKO NEMATE VLASTITA IGRALIŠTA

Preporučamo sklapanje ugovora sa onim koji igrališta ima, a financijsku pomoć vam može pružiti sportska zajednica vaše lokalne zajednice.
Prije sklapanja ugovora prezentirajte svoj način rada i svoju viziju napretka kluba onome od koga želite dobiti igrališta na korištenje.
Također možete predvidjeti izgradnju teniskih igrališta u suradnji sa lokalnom zajednicom,
ulagačima i vlastitim sredstvima kluba.

21.10.2008. u Taru
Predsjednik TSIŽ
Turajlić Vlado

Pin It
Valamar ex Laguna Novigrad

 

Laguna Poreč Maistra Rovinj-Vrsar

 

Arenaturist Istraturist

 

Maslinica-Rabac Službeni portal istarske turističke zajednice